Savna

 • savnaFINSKA – Finska savna, je najbolj vroča izmed vseh savn. Ima temperaturo do cca. 110 ºC in okoli 10% vlažnosti. Vlažnost lahko povečujemo s polivanjem pregretih kamnov na peči. V vodo s katero polivamo kamne, lahko dodamo aromatična olja in s tem naredimo nekakšno aromaterapijo. Med 10- in 20-minutnim savnanjem se poveča obremenitev srca za 50-75%, kar je podobno kot pri fizični aktivnosti, na primer hitri hoji. Vpliva tudi na krvni pritisk, ker se žile razširijo, da bi naredile prostor za povečan pritok krvi. Savnanje pospeši pretok krvi tudi v okončine. Za tiste, ki imajo težave s cirkulacijo in imajo mrzle noge, bo obisk savne zagotovo koristen. Savnanje bo odlično vplivalo tudi na kožo. Koža dobi namreč kar 50-70% več krvi in z njo hranilnih snovi, ki pridejo v podkožje in povrhnjico. Rezultat je sijoča zdrava koža. Savnanje povzroči potenje in omogoči dobro čiščenje kože in žlez lojnic. Ker je koža največji organ našega organizma, se skozi kožo izloči približno 30% odpadnih snovi. Povečano potenje odpre kožne pore in izloči se lahko veliko več strupov kot običajno.
 • Kaj se dogaja v savni?
  Temperatura kože se dvigne na 40ºC, temperatura telesa pa na 38ºC. Izpostavljenost vročini v organizmu povzroči podobno stanje kot pri vročinskem stanju. Vročina je normalna obrambna funkcija organizma, s katero se organizem brani pred raznimi infekcijami. Vročina stimulira imunski sistem, nastanek belih krvnih teles, protiteles in tudi interferona, ki se bori proti rakavim celicam. Savnanje blagodejno vpliva na krvni odtok, odstranjuje strupe iz telesa, pospešuje srčni utrip in prebavo. Redni obiski savne povečujejo odpornost na t.i. zimska obolenja, zlasti prehlade in pomagajo pri astmatskih in bronhialnih obolenjih.

 

Vsak gost dobi copate, brisačo, kopalni plašč ter se lahko osveži z vodo, čajem in sadjem.

 

Za otroke je urejen igralni kotiček.

 

 • BIO SOLNA SAVNA S SOLNIM UPARJALNIKOM IN ZELIŠČNANežno delovanje soli na organizem
  Terapija, pri kateri se vdihavajo drobni delci soli, se imenuje haloterapija. Haloterapija ima blagodejen učinek na dihala, izboljšuje pa tudi splošno počutje. Mikrodelci soli v zraku zmehčajo sluz, očistijo in razkužijo dihalne poti ter tako preprečujejo vnetja. To naj bi lajšalo raznovrstne bolezni dihal, kot so astma, kronični bronhitis in cistična fibroza. Uporablja se tudi ob različnih alergijah in vnetju ušes. Inhalacija soli je optimalna tudi za otroke, saj je uporaba nemoteča in brez stranskih učinkov, še posebej pa se izkaže kot pomoč pri zdravljenju prehladnih obolenj. Dermatologi zdravijo kožne bolezni, kot so nevrodermitis, akne in luskavica med drugim tudi s soljo – njeno antibakterijsko in protivnetno delovanje lahko pomaga pri izboljšanju prizadetih območij kože. V zdravstvenih in wellness ustanovah je uporaba solnih terapij vedno bolj prisotna tudi kot pomožna terapija pri boleznih srca in ožilja, prav tako pa pomaga pri kronični utrujenosti.
  100 % naravno! Ko se harmonično združijo zelišča in sol
  Kombinacija soli in zelišč (npr. kamilice, žajbelj, melisa, sivka, kopriva, timijan…) zelo blagodejno vpliva na telo in duha tako nastane naraven, prijetno dišeč in obogaten vonj, ki prijetno klimo v savni še izboljša. Preko pare, ki nastaja se snovi v zeliščih vežejo in dosegajo svoj zdravilni učinek. Nežno, sproščujoče, blagodejno.

Vsak gost dobi copate, brisačo, kopalni plašč ter se lahko osveži z vodo, čajem in sadjem.

Za otroke je urejen igralni kotiček.